Warzywa

Kiedy zbierać ogórki i jak zapobiegać powstawaniu ogórka żółtego?

Ogórki są delikatnymi, sezonowymi warzywami, które rozwijają się przy odpowiedniej pielęgnacji. Rośliny ogórka mają płytkie korzenie i wymagają częstego podlewania przez cały okres wegetacyjny. Są także szybko rosnące, dlatego też częste zbiory są ważne, aby nie dopuścić do uzyskania żółtego ogórka. Przyjrzyjmy się temu, skąd wiadomo, kiedy ogórek jest dojrzały i co za tym idzie, dlaczego ogórki żółkną.

Jak się dowiedzieć, kiedy ogórek jest dojrzały?

Zbiory ogórków to nie jest ścisła nauka. Ogórki są jednak na ogół dojrzałe i gotowe do zbioru w dowolnym miejscu od 50 do 70 dni po posadzeniu. Ogórek jest zwykle uważany za dojrzały, gdy jest jasnozielony, średnio- lub ciemnozielony i jędrny.

Należy unikać zbiorów ogórków, gdy są żółte, obrzmiałe, mają zatopione powierzchnie lub pomarszczone końcówki. Są one zbyt dojrzałe i należy je niezwłocznie wyrzucić.

Kiedy zbierać ogórki?

Wiele ogórków jest zjadanych, gdy są jeszcze niedojrzałe. Ogórki można zbierać w każdej chwili, zanim staną się zbyt ziarniste lub nasiona stwardnieją. Cienkie ogórki mają na ogół mniej nasion niż te grubsze, dlatego można wybrać mniejsze, zamiast pozwolić im pozostać na pnączu. W rzeczywistości większość ogórków jest rutynowo zbierana według wielkości, między 5 a 15 cm długości.

Najlepszy rozmiar do zbioru ogórka zależy zazwyczaj od jego zastosowania i odmiany. Na przykład, ogórki uprawiane do konserwowania w słoikach są znacznie mniejsze niż te używane do krojenia. Ponieważ ogórki rosną szybko, powinny być zbierane przynajmniej co drugi dzień.

Dlaczego moje ogórki robią się żółte?

Wiele osób zastanawia się, dlaczego ogórki stają się żółte? Nie powinno się pozwolić ogórkom żółknąć. Jeśli napotkasz żółtego ogórka, to zazwyczaj jest on zbyt dojrzały. Kiedy ogórki stają się zbyt dojrzałe, ich zielone zabarwienie produkowane z chlorofilu zaczyna zanikać, powodując powstanie żółtego pigmentu. Ogórki stają się gorzkie wraz z rozmiarem, a żółte na ogół nie nadają się do spożycia.

Ogórek żółty może być również wynikiem działania wirusa, zbyt dużej ilości wody lub braku równowagi żywieniowej. W niektórych przypadkach ogórki żółte pochodzą z uprawy odmiany o żółtym miąższu, np. ogórka cytrynowego, który jest małą, cytrynowatą, bladożółtą odmianą.